Knoflook is een culinaire superheld - onmisbaar in iedere keuken. Deze kleine krachtpatser zorgt niet alleen voor smaakexplosies in je gerechten, maar heeft ook serieuze gezondheidsvoordelen. In dit blog vertellen we je meer over deze voordelen en hoe je ze optimaal kunt benutten. Het enige nadeel van knoflook is de geur die in je mond blijft hangen na het eten ervan. Maar na het lezen van de kwaliteiten van dit ingrediënt, neem je dat ongetwijfeld voor lief!
Voor we in de gezondheidsvoordelen duiken, beantwoorden we eerst een algemenere vraag:
Is knoflook een groente?
Het antwoord op deze vraag zal je misschien verrassen. Knoflook is inderdaad een groente! Al wordt hij eerder als specerij gebruikt gezien zijn scherpe en krachtige smaak. Knoflook is een plant uit de alliumfamilie, waarmee hij verwant is aan de ui, bieslook en prei. Verder behoort de knoflookplant tot de bolgewassen: wanneer je knoflook pelt, ontdek je een bol met doorgaans zo’n 10-20 teentjes.
Dankzij zijn aromatische karakter wordt knoflook al eeuwenlang in veel keukens gebruikt als smaakmaker. Net als het gebruik ervan in receptuur, worden de gezondheidsvoordelen van deze plant al generaties lang doorverteld. Inmiddels zijn een aantal voordelen ook wetenschappelijk ondersteund.
Waarom is knoflook zo gezond? De drie belangrijke gezondheidsvoordelen
1. Knoflook als hartsvriend
Het eten van knoflook zorgt voor een verlaging van het slechte LDL-cholesterol. Wanneer je te veel van dit slechte cholesterol in je bloed hebt, zet het zich af tegen de wanden van je bloedvaten waardoor deze vernauwen. In het ergste geval kan dit leiden tot een hartinfarct. Het toevoegen van knoflook in je voeding kan het slechte cholesterolgehalte tot wel 12% verlagen! Tel daar nog een bloeddrukverlagende werking bij op en je snapt waarom knoflook je hartsvriend is.
2. Knoflook werkt ontstekingsremmend
Knoflook zit boordevol vitaminen en mineralen, zoals vitamine B6, vitamine C, mangaan, selenium en calcium. Maar waar het echt in uitblinkt, is het stofje allicine dat bekend staat om zijn krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Maar let op: als je knoflook bakt of kookt, gaat de allicine verloren. Dit gezonde voordeel gaat dus alleen op bij het eten van rauwe knoflook. Tip: verwerk de knoflook in een lekker sausje of in zelfgemaakte tzatziki.
3. Het is een boost voor je immuunsysteem
Knoflook is niet voor niets een bekend huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen griep en verkoudheid. Het versterkt je immuunsysteem, waarmee je griepvirussen en andere ongewenste gasten op afstand houdt. En nee, daarmee doelen we niet op vampiers. ;)
Waarom moet je knoflook pletten?
In recepten lees je vaak dat je knoflook moet pletten, voordat je het gebruikt. Daar zijn twee goede redenen voor. Het stofje allicine – dat zorgt voor de ontstekingsremmende werking – komt pas vrij als de celwanden beschadigd raken. Bij het pletten of persen dus! Dat door het persen de smaak van de knoflook maximaliseert is geen onbelangrijk tweede voordeel.
Het fijnmaken van knoflook gaat natuurlijk het beste met een knoflookpers. Onze knoflookpers van RVS (roestvrij staal) heeft een strak en handzaam design.
Ben jij na het lezen van alle pluspunten zo enthousiast geworden dat je zelf knoflook wil gaan kweken? Dat snappen we! Sterker nog, we zochten vast voor je uit hoe je dat het beste aanpakt.
Wanneer moet je knoflook planten?
Als je zelf knoflook wilt kweken, is timing alles! Het beste moment om knoflook te planten is in de herfst. Ongeveer vier tot zes weken voor de eerste vorst. Zo kan de knoflook wortel schieten voordat de winter aanbreekt.
Knoflook gedijt het beste in goed doorlatende grond en met voldoende zonlicht. Je stopt de losse teentjes met de punt naar boven toe in de aarde. Doe dit op ongeveer 5 centimeter diepte en zorg voor een onderlinge afstand van 10 centimeter. In het voorjaar bewonder je de prachtige groene scheuten die uit de grond tevoorschijn komen. Als in juni of juli de bladeren geel verkleuren, is het tijd om te oogsten!