Van noot naar recept!
Alles verandert niets blijft hetzelfde. Dat is ook zo met het rapen van walnoten. Daarmee is mijn vader ooit begonnen, omdat voor zijn huis een walnotenboom stond. Daarnaast is hij ook opgevoed met het plukken van bramen, frambozen en bosbessen en het inmaken ervan en het maken van jam. Een directere beloning van jouw arbeid is er niet; allerlei lekkers van de struik in jouw mond. Na het rapen, kraken en verkopen, walnotenolie maken, versieringen van de grote noten maken (leuke kerstversiering) en uiteindelijk uitkomen bij het maken van walnotencake en walnotentaart.
Twee punten zijn het meest belangrijk bij de walnotencake:
1. Dat je walnoten proeft.
2. Dat je dit niet laat overheersen door andere smaken, vooral niet door suikers en dat de smaken van andere ingrediënten alleen wat versterkend moeten zijn en dat je daar mee experimenteert.
Ingrediënten (2 personen)
-
200 gram tarwebloem
-
300 gram walnoten
-
50 gram gesneden rozijnen
-
6 eieren
-
175 gram geraspte zoete appels of appelmoes zonder suiker
-
Snufje zout
-
1 theelepel kaneel
-
1 kleine geraspte wortel
-
1 theelepel kokos
-
2 theelepels bakpoeder
-
Klein scheutje zonnebloemolie
-
10 gram roomboter
Bereidingswijze
-
200 gram walnoten maal je fijn in de koffiemolen en 100 gram hak je fijn in kleine stukjes.
-
Je neemt een schaal waarin je 200 gram tarwemeel en de 300 gram walnoten toevoegt.
-
In plaats van suikers gebruik je 175 gram geraspte zoete appels of appelmoes zonder suiker, deze voeg je ook toe in de schaal en roer dit even goed om.
-
Daardoor ontstaat er een stevige massa en daarna voeg je 6 eieren toe en 2 theelepels bakpoeder.
-
Voeg de rozijnen, zout, kaneel, geraspte wortel, kokos en een klein scheutje zonnebloemolie toe aan het geheel in de schaal.
-
Vervolgens kan je het bakblik invetten met roomboter.
-
Mix alle ingrediënten door elkaar en plaats het beslag in het bakblik.
-
Verwarm de oven 10 minuten voor op 180 graden.
-
De baktijd van de cake is 1,5 uur op 150 graden.