meer groente eten

Alle soorten groente

Groenten zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon en bieden vele voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Groente zijn de eetbare delen van een plant. Niet alleen zijn groenten voedzaam, maar ze komen ook in een verscheidenheid aan heerlijke smaken en texturen, waardoor ze in meerdere gerechten worden gebruikt. Mensen de veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Groente en fruit zijn daarom gezond, maar er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. In deze blogpost zullen we de verschillende soorten groenten en hun unieke eigenschappen benoemen.

Bladgroenten

Bladgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen, waaronder vooral veel kalium. Enkele populaire bladgroenten zijn andijvie, spinazie, sla, veldsla, ijsbergsla en rucola. Deze groenten zijn geweldig voor salades, smoothies en als basis voor vele gerechten. Je kan ze rauw, gekookt, gestoomd of roergebakken eten.

Wortel- en knolgewassen

Wortelgroenten zijn rijk aan vezels en bevatten vooral veel vitamine A (bètacaroteen). Dit zijn soorten zoals; wortelen, zoete aardappelen, bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, pastinaak en koolraap. Deze groenten worden vaak geroosterd of gepureerd en kunnen worden gebruikt in soepen en stoofschotels.

Koolsoorten

Kool groenten hebben mogelijke kanker bestrijdende eigenschappen. Dit zijn broccoli, bloemkool, spruitjes en rode kool. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en mineralen en kunnen gekookt of gestoomd worden tijdens de bereiding.

Uien

Dit zijn groente zoals uien, knoflook, bosui, prei en sjalotten, deze hebben een sterke smaak en worden vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Vruchtgroente

Komkommerachtige groenten, waaronder komkommers, courgettes en pompoen, worden vaak rauw of gekookt gegeten en zijn een goede bron van vitamines en mineralen. Ze zijn laag in calorieën en kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder salades en soepen.

Nachtschade groenten

Nachtschade groenten omvatten aardappels, tomaten, paprika's en aubergines. Ze zijn een goede bron van vitamine C en kalium en worden vaak gebruikt in Mediterrane en Midden-Oosterse gerechten.

Peulvruchten

Peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen, zijn een uitstekende bron van koolhydraten, eiwitten, vezels en andere essentiële voedingsstoffen. Ze worden vaak gebruikt in vegetarische en veganistische gerechten en kunnen op verschillende manieren worden gekookt.

Stengelgewassen

Dit zijn groente zoals; bleekselderij, venkel, asperge, artisjok en rabarber. Groene asperges zijn onder andere rijk aan vitamine C, B1 en B2. De stof asparagine heeft een vochtafdrijvend effect en verbeterd de nierfunctie, waardoor het lichaam zich zelf kan zuiveren en helpen bij het afdrijven van afvalstoffen uit het lichaam.

Eetbare paddenstoelen

Eetbare paddenstoelen, zoals champignons, zijn een goede bron van vitamines en mineralen. Ze worden vaak gebruikt in roerbakgerechten, soepen en stoofschotels.

Tenslotte is het gemakkelijk om een multifunctionele groentesnijder te gebruiken om alle soorten groenten mee te snijden en te bewerken voor in de gerechten.

Bekijk de multifunctionele mandoline groentesnijder van Bikolo.

multifunctionele mandoline groentesnijder

 

Terug naar blog