lasagne bolognese recept

Lasagne bolognese recept

De oorsprong van de traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit midden-Italië. Lasagna is het Italiaans enkelvoud van het dunne deegblad en lasagne is de meervoudsvorm.

Het is gemakkelijk en lekker om gebruik te maken van de verse lasagne all’uovo bladen. Mocht je het een stap verder willen nemen, dan kan je de bladen zelf bereiden, maar bij dit recept gaan we ervan uit dat je verse lasagne bladen gebruikt. Voor het persen van de knoflook, kan je de Bikolo knoflookpers gebruiken.

 lasagne bolognese recept

 

Ingrediënten (4-6 personen)

  • 500 gram mager rundergehakt

  • 2 uien

  • 100 gram wortel

  • 4 bleekselderij stengels

  • 2 knoflooktenen

  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)

  • 200 gram tomatenblokjes

  • 200 gram passata (gezeefde tomaten)

  • 150 ml runderbouillon

  • 2 eetlepels gedroogde peterselie

  • 2 eetlepels gedroogde basilicum

  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn

  • Peper en zout

  • Belegen of oude geraspte kaas 150 gram

  • 12 verse lasagne bladen

  • 10 gram roomboter

  • 2 eetlepels olijfolie

 

Ingrediënten Bechamelsaus
  • 1ui

  • 2 knoflooktenen

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 4 eetlepels bloem

  • 400 ml halfvolle melk

  • Peper en zout

 

lasagne bolognese in een ovenschaal  

Bereidingswijze bolognesesaus

  1. Was alle groenten en snij alle groenten

  2. Schenk een eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak hier het gehakt en de gesneden ui in

  3. Voeg peper en zout naar smaak toe

  4. Voeg aan het gehakt mengsel de passaat, tomatenblokjes en tomatenpuree toe

  5. Roer het geheel totdat alles mooi vermengd is

  6. Voeg dan de kruiden, knoflook en de bouillon toe

  7. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het 30 minuten

 

Bereidingswijze bechamelsaus

  1. Snij de ui en knoflook fijn. Giet de olijfolie in een pan en voeg de ui toe en bak zo’n 6 minuten. Roer regelmatig

  2. Voeg de knoflook toe en bak dit 2 minuten mee.

  3. Voeg de bloem toe. De bloem zal aan de ui en knoflook verkleven, dit is precies wat we willen. Goed blijven roeren.

  4. Pak een garde en giet de melk in de pan. Kluts met een garde door de saus en roer goed.

  5. Laat de saus zo’n 4 minuten indikken. Voeg peper en zout toe en de bechamelsaus is klaar!

 

Bereidingswijze ovenschaal

  1. Neem een overschaal en vet deze in met roomboter.

  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  3. Begin met een laagje bechamelsaus in de ovenschaal.

  4. Leg de lasagne bladen hierin.

  5. Voeg een laagje bolognesesaus toe. Sprenkel hier wat kaas overheen.

  6. Herhaal het proces driemaal (je laatste laag is dus met kaas)

  7. Schuif de lasagne bolognese voor 30 minuten in de oven op 180 graden.

 

Gebruik de rvs knoflookpers van Bikolo om gemakkelijk de knoflook fijn te persen.


Terug naar blog