Waar komt de aardappel vandaan? Niet uit Nederland of Europa, maar uit Zuid-Amerika. Rond 1530 namen Spaanse ontdekkingsreizigers de aardappelen mee uit Peru terug naar Spanje. Net als tomaat, aubergine en paprika hoort de aardappel tot de familie nachtschade planten.
Andijviestamppot, een typisch Nederlands gerecht wat tijdens koude en regenachtige avonden niet mag ontbreken. Deze andijviestamppot is heerlijk voor in de herfst of in de winter om jezelf mee op te warmen en een verzadigd gevoel van te krijgen. Gebruik hierbij de aardappelstamper van Bikolo om gemakkelijk de aardappels te stampen.
Ingrediënten (2 personen)
-
500 gram kruimige aardappelen
-
50 ml kookvocht
-
50 gram roomboter
-
300 gram rauwe andijvie
-
1 rookworst
-
125 gram spekjes
-
1 ui in stukjes gesneden
-
1 geperste knoflook
-
4 theelepels mosterd
-
Tomatenketchup naar smaak
-
Een snule zout en peper
-
P.S. Mosterd en ketchup zijn echte smaakmakers in een stamppot. Echt de moeite waard om eens te proberen.
-
Schil de aardappelen met een dunschiller. En snij iedere aardappelen in 4 stukken.
-
Kook de kruimige aardappelen 15-20 minuten en voeg een snule zout toe. Als de aardappelen lang genoeg gekookt zijn, giet je ze af. Bewaar een beetje kookvocht!
-
Doe de aardappelen terug in de pan, voeg de roomboter toe en leg de deksel op de pan. Zo smelt de boter sneller.
-
Als de boter is gesmolten voeg je het kookvocht aan de aardappelen toe en stamp je de aardappelen fijn met de aardappelstamper.
-
Roer hierna met een lepel alles goed door elkaar. Nu heb je een heerlijk zachte aardappelpuree.
-
Voeg hier de andijvie aan toe en schep alles door elkaar. Breng alles op smaak met peper en zout.
-
Verwarm de rookworst in de magnetron of in een pan met water.
-
Bak de spekjes ui en knoflook in een koekenpan en roer deze door de andijviestamppot.
-
Dien tenslotte het geheel op in een mooi diep bord. Top het af met de mosterd en ketchup.
Eet smakelijk!